Nawyk znieczula na zły smak
5 września 2011, 11:09Psycholodzy wzięli pod lupę nawykowe jedzenie i stwierdzili, że gdy mózg skojarzy jedzenie danego produktu, np. chipsów, z jakimś otoczeniem, np. kinem lub kanapą przed telewizorem, będzie podtrzymywać jedzenie tak długo, jak działają określone bodźce. Nieważne przy tym, czy produkt jest świeży i smaczny, czy kompletnie pozbawiony smaku. I tak zostanie zjedzony…
Daj mi jeść albo zacznę krzyczeć!
26 kwietnia 2013, 06:23Młode tymale dwubarwne (Turdoides bicolor) wykorzystują sytuację, prosząc o jedzenie, gdy w pobliżu znajdują się drapieżniki. Ponieważ skrzeczenie mogłoby ściągnąć na pisklęta niebezpieczeństwo, rodzice reagują szybciej i dają im więcej pokarmu niż w innych okolicznościach.
Ryby urodzone w większych stadach mają lepsze zdolności społeczne i inne mózgi
8 maja 2015, 11:45Księżniczki piękne (Neolamprologus pulcher) hodowane od urodzenia w większych grupach mają bardziej rozwinięte zdolności społeczne oraz inną budowę mózgu.
Humbaczyce szepczą ze swoimi dziećmi, by nie wabić drapieżników
26 kwietnia 2017, 12:06By uniknąć drapieżników, noworodki humbaków i ich matki do siebie szepczą.
Larwy ze smakiem na rybonukleozydy i RNA
8 sierpnia 2018, 12:05Receptory smakowe muszek owocowych wyczuwają rybonukleozydy (nukleozydy budujące RNA).
Jak wilk z borsukiem. Trudne sąsiedztwo w lesie
16 października 2020, 12:18Jak borsuki reagują na obecność wilków? Z badań na terenie Puszczy Białowieskiej wynika, że na terenach, gdzie często pojawiają się wilki, borsuki rzadziej korzystają z nor. Za to obecność ludzi niemal w ogóle nie robi na nich wrażenia.
Jedz mniej, a pożyjesz dłużej
7 marca 2007, 10:47Ludzie, którzy jedzą mniej, skuteczniej przetwarzają pokarm na energię, co może się przyczyniać do wydłużenia życia.
Układ nerwowy sam się leczy
1 kwietnia 2009, 12:08Badacze z University of Wisconsin-Madison zauważyli, że u kotów dochodzi do regeneracji mieliny do tego stopnia, iż zwierzęta z uszkodzonym układem nerwowym potrafią normalnie funkcjonować.
Ogródek na antybiotykach
30 sierpnia 2010, 12:27Mrówki wykorzystują całe zestawy antybiotyków, które mają zahamować wzrost niechcianych grzybów i bakterii w hodowlach grzybów na pokarm dla larw i królowej. Antybiotyki są wytwarzane przez żyjące z nimi w symbiozie promieniowce (Actinomycete).
Podpatrywanie międzygatunkowe
15 lutego 2012, 06:41Trzmiele ziemne (Bombus terrestris) mogą wykorzystywać wskazówki pochodzące od swoich rywalek pszczół miodnych (Apis mellifera), by dowiedzieć się, gdzie znajdują się najlepsze źródła pokarmu.